«Η κυβέρνηση φαίνεται να εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και της θεμελιώδους οικονομικής μεταρρύθμισης», αναφέρει στην σχετική της ανακοίνωση η Moody’s.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η εξωτερική θέση, το χρέος και οι ανάγκες μετακύλισης συνεχίζουν να επιδεινώνονται, αναφέροντας συγκεκριμένα πως «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξωτερικού σοκ, δεδομένου του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, του υψηλότερου εξωτερικού χρέους και των συναφών μεγάλων αναγκών μετακύλισης στο πλαίσιο των αυξανόμενων πολιτικών ρίσκων».
συμβολαιογραφος πατρα
Πρόσφατα κλιμάκιο του ΔΝΤ μετέβη στην Άγκυρα όπου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στα βασικά μεγέθη της τουρκικής οικονομίας και είχε συναντήσεις με τις αρχές και με ιδιωτικούς φορείς, στο πλαίσια της τακτικής οικονομικής εποπτείας που ασκεί ο Οργανισμός. Το πόρισμα που κατήρτισαν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την επίσκεψη αυτή βρίθει προειδοποιήσεων για τις αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας και δείχνει πως δεν απέχει από μια σοβαρή κρίση εάν αυτές δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρως.
σκουρα αγγελικη α ε
επισκευες εκτυπωτων αγια παρασκευη
Αρχικά το ΔΝΤ αναφέρει πως η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας θα είναι το 2018 «μετριοπαθής» και θα προσγειωθεί στο 4% από 7% το 2017. Αυτό το στηρίζει στο ότι η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων για τη λήψη δανείων και η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που στήριξαν πέρυσι την οικονομική επέκταση, δεν θα επαναληφθούν. «Η υφιστάμενη υπερθέρμανση και η ανάγκη επαναφοράς βιώσιμων μακροπρόθεσμων κινήτρων για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις υποστηρίζουν τη σταδιακή κατάργηση αυτού του μηχανισμού στήριξης», αναφέρει για το σύστημα εγγυήσεων το ΔΝΤ.
Το Ταμείο σημειώνει πως ο πληθωρισμός της Τουρκίας είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερος από τον στόχο του 5% και ξεκαθαρίζει πως θα παραμείνει υψηλός εάν δεν ληφθούν μέτρα προσαρμογής. «Χωρίς περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα τερματίσει το έτος σε διψήφιο νούμερο», τονίζεται σχετικά .
Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 10,35%, με την υποτίμηση της λίρας να τον στέλνει όλο και υψηλότερα. Η τουρκική λίρα βρίσκεται το τελευταίο εξάμηνο σε κύκλο πιέσεων με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να είναι στις 3,75 λίρες, όταν το Μάρτιο του 2017 ήταν στις 3,50 λίρες (υποτίμηση 8%).
Τα στελέχη του Ταμείου εκφράζουν προβληματισμό για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την Τουρκίας το οποίο θεωρούν πως θα παραμείνει πάνω από 5% του ΑΕΠ το 2018. Όπως αναφέρουν, η διεύρυνση του ελλείμματος θα αυξήσει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας, σε μια περίοδο που τα συναλλαγματικά της αποθέματα παραμένουν σχετικά χαμηλά, καλύπτοντας μόλις το ήμισυ των ακαθάριστων αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης!
«Οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να γίνουν πιο εμφανείς αν οι εξωτερικές συνθήκες αλλάξουν επί το δυσμενέστερο», σημειώνουν τα στελέχη του ΔΝΤ και ξεκαθαρίζουν πως ρίσκα θα μπορούσαν να προκύψουν από εγχώριες πολιτικές εξελίξεις ή περιφερειακές γεωπολιτικές εξελίξεις ή την αλλαγή της στάσης των επενδυτών ως προς τις αναδυόμενες αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου